DomůZnačka zaměstnavatele | Employer brand10 věcí, které musíte o employer brandingu vědět!

10 věcí, které musíte o employer brandingu vědět!

Sdílejte

Značka zaměstnavatele (EB), je do jisté míry umění a někdy také věda, ale především je o budování a evangelizaci reputace vašeho zaměstnavatele. Jádrem toho všeho je vaše EVP – hodnotová propozice zaměstnance, tedy příběh o tom, co vaše společnost nabízí svým lidem výměnou za jejich čas a dovednosti. To je ten hlavní příběh, který firma používá a prezentuje, aby nejen přilákala skvělé lidi, ale také budovala hrdost a loajalitu mezi lidmi, kteří již v organizaci pracují.

1. Employer Branding jako externí cesta

Ano, myslím externí cestu, která dovedla vašeho zaměstnance postupnými kroky do vaší společnosti. Nabízí se, aby se člověk dozvěděl o vaší společnosti celou cestu, a to skrze zkušeností zaměstnanců. Především je to příběh, který dovoluje okolnímu světu, aby pochopil, jakým způsobem pracujete s vaší společností.

2. Employer Branding má lákat, rozvíjet a inspirovat

EB je o budování vztahů, ale také znamená přilákat, inspirovat a rozvíjet, případně nalézt i delegáty/ ambasadory vaší značky. Je to komplex věcí, které ve svém cíli přispívají k celkové zaměstnanosti a životnímu cyklu vaší společnosti. Jedná se o budování skutečně velkého zaměstnavatelského příběhu s energickou identitou v jádru své značky, která má za cíl přilákat, rozvíjet a také inspirovat.

3. Výrazná identita vašeho employer brandingu

Ano, výrazná identita založená na smysluplném účelu, silné hodnoty a náročné ambice ve svém jádru. Kultura značky, která se aktivuje a přivádí se k životu, udržuje se naživu prostřednictvím managementu, vedení, HR, pracovního prostředí, ale také skrze své produkty a služby, vztahy se zákazníky. Zaměstnavatelský branding je o tom, jak vytvořit skvělý příběh se všemi ve firmě společně a ujistit se, že je to dobře sděleno, pochopeno a vnímáno.

4. Pozitivní manipulace skrze váš employer branding

Pozitivní ovlivňování zaměstnavatele, takto to lze také shrnout. Značka zaměstnavatele je o vnímání a pocitech vyvolané vaší společností jako zaměstnavatelem na trhu práce. Značka zaměstnavatele je proto taktickým přístupem k pozitivnímu ovlivnění s dobře známým příběhem pravdy o firmě.

5. Branding je o tom, jak o něm zaměstnanci přemýšlí

Dle mého další pohledu na brand zaměstnavatele občas v hlavách HR panuje představa, že employer branding je to, jak společnost popisuje sebe sama, ale to tak není. Zaměstnanecká značka je prostě slovy to, jak přemýšlí zaměstnanci bývalí nebo současní o společnosti jako o svém zaměstnavateli a jak si ho vizualizují jako místo pro budování své kariéry a osobního rozvoje.

6. Váš employer branding je to, co o vás říkají, když opustíte místnost

Značku vaší společnosti lze definovat jako to, co lidé o vás říkají, když nejste v místnosti. Jako zaměstnavatelé bychom se měli ptát sami sebe. Co by kandidáti říkali o naší kultuře? Jak by zaměstnanci popsali naše pracoviště? Zaměstnavatelská značka je příběh, který o své společnosti vyprávíte jako místo k práci. Je to příběh, který vyprávíte o vašich hodnotách, přesvědčeních a lidech. Proto je pro všechny podniky prioritou budování úžasné kultury.

7. Vaše pověst ničí váš employer branding

Je to značka, na kterou se může silně promítnout negativní reputace vaší organizace, jako zaměstnavatele. Stejně jako pověst, nemůžete vlastnit značku, ale můžete se ji pokusit definovat a spravovat a ovlivňovat to, jak bude vnímána. Je nutné se naučit aktivní vnímání značky. Prosím nezaměňovat s náborem nebo reklamou pozic na sociálních sítích.

8. Employer branding vás dokáže lépe prodat

Zaměstnavatelská značka je způsob, jak zvýraznit to, co dělá organizaci jedinečnou a také skvostným místem pro práci. Použijte kvalitní obsah a kreativitu, abyste ukázali, co se děje za dveřmi. Pomůže vám to přilákat kvalitní talenty, kteří se cítí ovlivněni vaší značkou skrze její hodnoty.

9. Employer branding musí prezentovat to, jak skutečně vypadáte

Obvykle EB definujeme a vizualizujeme jako svět, v jakém skutečně žijeme a jak v něm reálně vypadáme a jednáme. Realita je to, co s kandidáty rezonuje, nepoužívejte žádný fake obsah.

10. Než se dáte do tvorby vašeho employer brandingu

Mějte na paměti, že než se dáte do tvorby něčeho tak velkého, je třeba mít vše řádně uspořádané uvnitř, aby vše nepřišlo nazmar. Vztahy, procesy, organizace, řízení, kultura, kariérní řád a mohl bych pokračovat. Jediná chyba a vaši snahu vrátí na samý začátek. Dejte proto na odborníky a než připravíte rozpočet vše si řádně auditujte uvnitř.

Spojme se na sociálních sítích a nic vám již neuteče nebo odebírejte můj newsletter na téma personalistiky, HR marketingu a HR poradenství.

LinkedIn | Twitter | Facebook | Odebírejte Newsletter

Kniha Firma jsou lidé
Petr Kmošek
Petr Kmošekhttps://www.kmosek.com
Od roku 2010 pomáhám podnikatelům, českým firmám i mezinárodním společnostem dostat z týmů ty nejlepší výkony. Pomůžu vaší společnosti s řízením lidských zdrojů. Společně objevíme cesty, jak zlepšit výkon zaměstnanců a zlepšit fungování vaší firmy. Provedu vás podnikatelskou krizí a seznámím s postupy, jak jí čelit. Jsem zakladatel Institutu rodinných firem a autorem knihy „Firma jsou lidé, lidé jsou síla!“

Vaše hodnocení a recenze článku

Hodnocení článku

Přehled hodnocení článku (0)

Tento článek zatím nemá žádné hodnocení.
Článek do záložky
Petr Kmošek
Petr Kmošekhttps://www.kmosek.com
Od roku 2010 pomáhám podnikatelům, českým firmám i mezinárodním společnostem dostat z týmů ty nejlepší výkony. Pomůžu vaší společnosti s řízením lidských zdrojů. Společně objevíme cesty, jak zlepšit výkon zaměstnanců a zlepšit fungování vaší firmy. Provedu vás podnikatelskou krizí a seznámím s postupy, jak jí čelit. Jsem zakladatel Institutu rodinných firem a autorem knihy „Firma jsou lidé, lidé jsou síla!“

Odebírejte novinky, články, podcasty, kurzy a přednášky

Aktuální články

Podcast

Témata článků

Další články