Kniha - Firma jsou lidé, lidé jsou síla!

Pronikněte do složitého světa lidských zdrojů. > Objednávejte zde

Kariéra | CareerPřipravujete kandidáta na pohovor? Průvodce jak na přípravu kandidáta.

Připravujete kandidáta na pohovor? Průvodce jak na přípravu kandidáta.

Sdílejte

I zkušení náboráři a personalisté mohou přehlížet důležitost plnohodnotné přípravy kandidáta na pracovní pohovor. Jako náboráři nebo personalisté máte povinnost sdělit kandidátům vše, co o lidech a organizaci víte, ať už se jedná o klienta nebo vašeho zaměstnavatele. Musíte být připraveni přizpůsobit vaši radu každému jednotlivci, protože nemusí vědět, jak se učinit atraktivním. To je vaše příležitost předat své odborné znalosti, aby zajistila vašemu uchazeči úspěch.

Na co si dát pozor, když připravujete kandidáta na pracovní pohovor?

Vytvořte reálnou situaci

Nebojte se vystavit kandidáta obtížnému rozhovoru a vytvořte náročnou situaci, aby si byl uchazeč vědom obtížnosti procesu a nutnosti náležité přípravy. Věci jako je žvýkání nebo nevypnutý telefon opravdu přeskočíme. Snažte se eliminovat všechny zjevné problémy, které mohou vašeho kandidáta distancovat. Vytvořte naprosto reálnou představu pohovoru u klienta a naučte ho vnímat to, co je pro vašeho klienta nebo zaměstnavatele důležité. Snažte se vytvořit u kandidáta sebejistotu už z titulu toto, že je připraven z vaší strany nejlépe jak jen může.

Zaměřte se na slabiny

Vaši kandidáti budu mít pravděpodobně také nějaké slabiny. Obvykle jsou to mezery v jejich pracovní historii nebo důkazy o tom, že se v jejich životopise nějaký čas situace výrazně zhoršila. Požádejte je, aby přemýšleli o tom, jak je mohou pozitivně prezentovat a obhájit. Možná nějaký čas trávili na cestách, aby získali nějaké měkké dovednosti, které mohou aplikovat na roli, o kterou se ucházejí atp. Měli byste je také připravit na to, aby byli schopni diskutovat své slabiny a ukázali příklady těžkých situací, s nimiž se setkali v předchozích rolích.

Otázky u pohovoru

Personalisté a náboráři obvykle žádají kandidáty, aby byl rozhovor vedený o tom, co považují za svůj největší úspěch. Požádejte, aby si váš kandidát napsal a zapamatoval některé klíčové profesní úspěchy a případy, které v minulosti přinesly zaměstnavateli přidanou hodnotu. Povzbuzujte je, aby přemýšleli o úspěších, které jsou relevantní pro roli, o kterou se ucházejí, aby každý mohl vidět jejich potenciál pro podobné úspěchy ve své společnosti. Pokud jste schopni odhadnout kam organizace směřuje a jaké má cíle, můžete dokonce své kandidáty připravit tak, že přizpůsobíte jejich odpovědí tak, aby vyzdvihli ty dovednosti, které pomohou k dosažení těchto dlouhodobých cílů.

Běžte do hloubky

Aby váš kandidát měl co nejlepší možnou příležitost k získání nové role, měli byste s nimi sdílet vše, co o organizaci víte, a to jak to dobré, tak i to špatné. Patří sem i osobnosti lidí, s nimiž budou vést rozhovory. Pravděpodobně jste již se setkali s jejich budoucími manažery, a tak předáte své myšlenky o tom, jací jsou, a to odpovídajícím způsobem. Toto vše dává kandidátovi lepší představu o tom, co očekávat a pomůže mu připravit odpovědi, které se budou pravděpodobněji líbit těmto typům osobnosti. Také to umožní vašemu kandidátovi kvalifikované rozhodnutí o tom, zda si myslí, že se mu mezi těmito osobnostmi bude dařit a líbit.

Buďte praktičtí

Na cestě k úspěšné prezentaci vašeho kandidáta může nastat celá řada proměnných. Přemýšlejte tedy o všem komplexně, co může ještě nastat, než dojde k prezentaci vašeho kandidáta. Všechny tyto detaily přípravy hrají dohromady a dělají z vaší personální práce určitý koncert toho, jak jste zdatní v přípravě vašeho kandidáta.

 

Kniha Firma jsou lidé
Petr Kmošek
Petr Kmošekhttps://www.kmosek.com
Od roku 2010 pomáhám podnikatelům, českým firmám i mezinárodním společnostem dostat z týmů ty nejlepší výkony. Pomůžu vaší společnosti s řízením lidských zdrojů. Společně objevíme cesty, jak zlepšit výkon zaměstnanců a zlepšit fungování vaší firmy. Provedu vás podnikatelskou krizí a seznámím s postupy, jak jí čelit. Jsem zakladatel Institutu rodinných firem a autorem knihy „Firma jsou lidé, lidé jsou síla!“

Vaše hodnocení a recenze článku

Hodnocení článku

Přehled hodnocení článku (0)

Tento článek zatím nemá žádné hodnocení.
Vložit příspěvek do záložek
Přečíst později

Odebírejte novinky, články, podcasty, kurzy a přednášky

Aktuální články

Podcast

Témata článků

Další články